Agility, actieve sport, leuk voor baas en hond maar wel een serieuze wedstrijdsport - Boxerclub.nl over boxers, boxeropvang/pension,africhting, gezonde voeding Happy Dog en Duck natuurvoeding

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Hondensport

Agility, vroeger in Nederland "behendigheid" genoemd, is de laatste jaren razend populair geworden. Om aan agility deel te kunnen nemen moet de hond onaangelijnd onder appèl staan. U moet dus voordien het nodige aan gehoorzaamheid hebben getraind. Het criterium is puur en alleen: luistert de hond los en is hij voldoende gezond om de sport te beoefenen? Bij agility moet de hond zo snel mogelijk met zo min mogelijk fouten een hindernisbaan afleggen, met daarin hoogtesprongen, een klimschutting, een wip, een band, slalompaaltjes, breedtesprong, katteloop (dogwalk) etc. etc. Ieder parcours is weer anders doch bij de belangrijkste wedstrijdonderdelen moeten de toestellen wel in een door de keurmeester bepaalde volgorde worden genomen. Anders volgt diskwalificatie.

In het verleden hebben 2 Nederlanders met boxers deelgenomen aan het Nederlands Kampioenschap Agility alle rassen, waaronder Henry Beuks met zijn beroemde Donald v.d. Heemraden Hof, die zich liefst
2x had geplaatst, met als beste eindresultaat een 13e plaats. Van de 80 deelnemers was Donald de enige "dogachtige"! Met dezelfde Donald werd hij in 1993 en 1994 dan ook NBC-agilitykampioen hetgeen hij later nog vele malen herhaalde, in 1998 met Herco Fan Ruygelollum, in 2000 en 2001 met Kevin van Miranchel waarna in 2002 en 2003 de 6e resp. 7e titel met Otto v. Miranchel werden gepakt.

Het bijzondere/unieke aan deze 4 boxers was dat zij allen tevens IPO 3 gecertificeerd waren, Otto bezat zelfs ook Speurhond 2 en Wachhund, een combinatie die niemand Henry Beuks ooit op een dergelijk nivo heeft nagedaan.

Thans zijn de landelijke wedstrijden voor boxers (en voor veel andere rassen) niet meer zo interessant, daar deze wedstrijden tegenwoordig volledig worden beheerst door enorme aantallen Border Collies en Belgische Herders. Reeds vele jaren terug werd dit probleem onderkend en werd door een aantal samenwerkende kringgroepen van de Nederlandse Boxerclub een eigen agilitycompetitie opgestart, waarbij ook een eigen Nederlands Kampioenschap. Ook hier nam Henry Beuks met zijn vele succesvolle boxers, in de periode 1992-2003 een toonaangevende positie in, getuige 7x Nederlands kampioen en 6x Competitie Jaarwinnaar.
Onderstaand vindt U een liefst 17 pagina's tellende handleiding voor cursisten hoe agility kan worden getraind.
Handleiding agility (PDF-file, 400 Kb)

Bij agility is het echter ook van belang lichamelijke overbelasting te voorkomen. Lees daarom ook eens het boekje "belasting en overbelasting door prestatie"

OVERZICHT NBC-AGILITY KAMPIOENEN EN JAARWINNAARS 1992-2003

Jaar WINNAARS KAMPIOENSCHAP                  WINNAARS JAARCOMPETITIE
1992 Cees Sterkens met Urban                                               Geen Competitie
1993 Henry Beuks met Donald vd Heemraden Hof   
Geen Competitie
1994 Henry Beuks met Donald vd Heemraden Hof
    Geen Competitie
1995 Francien Jacobs met Porky v.d. Hertenstad                 Henry Beuks met Donald vd Heemraden Hof
1996 Francien Jacobs met Porky v.d. Hertenstad                  Francine Jacobs met Porky v.d. Hertenstad
1997 Francien Jacobs met Porky v.d. Hertenstad                  
Francine Jacobs met Porky v.d. Hertenstad
1998 Henry Beuks met Herco Fan Ruygelollum        Henry Beuks met Herco Fan Ruygelollum
1999 Karin v. Gaans met Toby v.d. Kuuper                          Henry Beuks met Herco Fan Ruygelollum
2000 Henry Beuks met Kevin v. Miranchel                 Henry Beuks met Herco Fan Ruygelollum
2001 Henry Beuks met Kevin v. Miranchel                 Henry Beuks met Kevin v. Miranchel
2002 Henry Beuks met Otto v. Miranchel                   Henry Beuks met Herco Fan Ruygelollum
2003 Henry Beuks met Otto v. Miranchel  
                
Ron Sijssens met Zoƫ v. Huize Windhoek

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu