Andor van Fulco's Proosdij in TV reclamespot Landmacht - Boxerclub.nl over boxers, boxeropvang/pension,africhting, gezonde voeding Happy Dog en Duck natuurvoeding

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

TV Boxers Henry Beuks

Onverwachts ging de telefoon en werd Henry Beuks benaderd door een bedrijf gespecialiseerd in de verhuur van getrainde dieren voor TV en film. Dit bedrijf beschikt zelf over allerlei exotische dieren (kamelen, vogeltjes, kippen, slangen, apen) en over een arsenaal aan getrainde honden en katten. Ze moesten voor de landmacht een hond leveren voor een nieuw reclamefilmpje “geschikt/ongeschikt” zoals die al enige tijd voor de landmacht op TV te zien zijn. De opnamen zouden oorspronkelijk plaats vinden met een Duitse herder. Echter daags voor de opnamen op 1 juni 2006  kregen ze het verzoek om niet met hun bekende Duitse herder te komen maar met een boxer. Tsja, getrainde herders zat maar zwaar getrainde boxers hadden ze niet in hun assortiment en er moest ook nog eens een getrainde reserveboxer worden meegenomen en alles liefst van één handler. Aldus was men bij ondergetekende terecht gekomen. De avond tevoren kwam een dierentrainer van het TV &filmdierenverhuurbedrijf bij me thuis de honden kijken. Aan de hand van foto’s had de productiemaatschappij een voorkeur voor mijn enige in mijn bezit zijnde zelf gefokte boxer Andor v. Fulco’s Proosdij (Vera v. Miranchel x Herco Fan Ruygelollum) vanwege zijn grappige snuit met witte aftekening. Ikzelf gaf te kennen liever met de oude Otto v. Miranchel te werken daar die ouder was en meer grote evenementen (zowel in de hondensport doch ook een eerder TV optreden (Breekijzer/Pieter Storms) achter zijn kiezen had.
De hond zou nl. zeer veel druk en stress te verduren krijgen en moest derhalve zwaar gehoorzaam zijn en druk&stress kunnen verdragen. De avond tevoren kreeg ik pas het script zodat training op hetgeen de hond moest doen niet meer mogelijk was. Wat bleek namelijk de zware opgave voor de hond? Op een klein terrasje in een achtertuin moest de hond langdurig stokstijf staan zonder ook maar 1 poot te verzetten waarbij ik op afstand buiten beeld van de enorme camera tegelijkertijd en de hond in stastand moest zien te houden en zijn hoofd op de juiste momenten naar links, rechts, omhoog of omlaag moest laten bewegen. Dit alles met een enorme drukte er om heen (ca. 30 mensen geluid, licht, camera, regie) en .... een acteur die er voor het filmpje juist alles aan moest doen de hond te gaan laten zitten (de niet voor het leger geschikte persoon). De opzet van het filmpje is dat de hond dan juist volledig onbewogen blijft staan en de acteur blijft aankijken “wat mot je nou vent”. ’s Ochtends kort na 07.00 uur aangekomen in Amstelveen in een echte volkswijk waar 3 achtertuinen waren afgehuurd. Midden op straat partytenten voor regie & catering, 5 vrachtwagens met materieel, een autobus als onderkomen voor alle medewerkers en zoals gezegd tientallen technici voor geluid, licht en film.

De eerste shots werden met Andor gemaakt, waarna de aanwezige vertegenwoordiger van de landmacht toch ook hetzelfde shot met Otto wilde zien. Na de beelden van allebei te hebben bekeken werd toch weer voor Andor gekozen vanwege zijn mimiek en snuit. Bovendien, tot mijn eigen verrassing werkte de jongere Andor nog veel beter dan ik zelf had kunnen dromen. Hij bleef ondanks alle hectiek rondom hem heen van mensen en apparatuur (waaronder een aan een lange hengel bungelende microfoon boven zijn hoofd) en de mallotige acteur vlak voor zijn snufferd die hem als maar poogde volgens script te gaan laten zitten, toch perfect staan op mijn mondelinge en lichaamscommando’s (niet alleen mondeling doch met name veel gebarentaal met de handen en d.m.v. werken met de ogen, feitelijk een combinatie van de sta-oefening uit het IPO en werken met lichaamstaal uit de agility). Ca. 8 maal moesten we aantreden, voor opnames van opzij, vanaf het schuurdak, vanuit de tuin van de buren, frontaal op afstand, frontaal close up recht in de lens kijkend. En alsmaar deed Andor zijn werk weer, tot verrassing en verbazing van de filmploeg en de aanwezige filmdierentrainer, die er overigens keurig voor zorgde dat niemand aan de hond zat (iedereen wil een boxer altijd maar aaien) of anderszins contact met de hond maakte.
Dan zou ik mijn werk immers steeds moeilijker kunnen doen. Er moest uitsluitend contact zijn tussen de hond en mij. Zelf moest ik teneinde het gewenste resultaat te krijgen af en toe de meest malle capriolen uithalen, bijv. bij de close up, waarbij de enorme camera in laagste stand stond en ik recht boven de lens moest gaan hangen en oogcontact met de hond maken om de hond strak in de lens te laten kijken. Pas om 15.30 uur waren we klaar. Ongelooflijk, vanaf 7.00 uur ofwel 8 1/2 uur werk met zo’n grote ploeg van tientallen mensen en dat voor, schrik niet....slechts 20 seconden (ja, geen drukfout, echt 20 seconden) reclamefilm van die ene acteur met mijn hond. Als u e.e.a. op TV gezien heeft denkt u vast “is dat alles”??? Realiseer u dan bovenstaande, 30 man, 8 1/2 uur werk, oneindig veel shots vanuit allerlei posities, teneinde van de beste opnamen uiteindelijk het beste materiaal voor het uit te zenden filmpje te halen. Zo’n spotje kost veel geld en alles moet totaal perfect zijn. Probeert u thuis ook eens op een terras van 4x4 met een drukte van tig voor de hond vreemde mensen met allerlei apparatuur eromheen en een microfoon aan een hengel boven het hoofd van de hond bungelend uw boxer minutenlang tig keer op een dag als maar totaal onbeweeglijk te laten staan. Benieuwd of het u lukt. Het met succes afgeleverde werk (het was immers voor mij ook gewoon werk tegen betaling) betekende uiteindelijk zelfs dat het spotje later in 2006 de "Gouden Magneet" won voor beste spotje in de categorie "personeelswerving". Hierdoor is het spotje liefst 3 jaar lang op diverse publieke en commerciele TV zenders uitgezonden!

Het uiteindelijkse spotje vindt u hier op YouTube: "spotje Andor zit
" en onderstaand als FLV video. Buiten beeld achter de schutting geeft eigenaar Henry Beuks in werkelijkheid de commando's om de hond te laten staan of zitten.

Hier het spotje als FLV video
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu