Speurhond, hierbij volgt een hond een 3 uur oud menselijk spoor waarop kleine voorwerpjes zijn achtergelaten. - Boxerclub.nl over boxers, boxeropvang/pension,africhting, gezonde voeding Happy Dog en Duck natuurvoeding

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Hondensport

Sph staat voor speurhond en is er in 2 klassen, speurhond 1 en speurhond 2. In het buitenland wordt Sph met de letters FH (Faehrtenhund) aangeduid. de Internationale variant heet IPO-FH. IPO-FH geeft sinds 2012 ook toegang tot de gebruikshondenklasse.

Dit speuren is vergelijkbaar met het speuren bij het IPO doch de eisen zijn beduidend zwaarder. Het spoor moet over verschillende ondergronden (bijv. zwarte akker en gras) lopen, er dient een weg te worden gekruist en dwars door het te volgen spoor heen is een verleidingsspoor van een 2e spoorlegger gelegd. Het aantal hoeken en voorwerpen is nog groter dan bij IPO en het spoor moet door een spoorlegger liefst 3 uur voor het uitwerken ervan door de geleider met zijn hond, zijn uitgelegd.
Om deel te kunnen nemen aan een examen Speurhond is minimaal het diploma VZH/BH
als vooropleiding vereist. Ook hier geldt dat het trainen voor dit programma zeer arbeidsintensief en tijdrovend is. Probleem in Nederland hierbij is ook nog dat er een groot gebrek aan geschikte oefenterreinen is die voldoen aan de criteria voor het speurhonden programma. De Nederlandse weilanden zijn zeer klein en meestal rondom voorzien van een sloot en prikkeldraad, zodat een vloeiende overgang naar een akker of omgekeerd vaak niet tot de mogelijkheden behoort.

In november 2002 namen 2 leden van de kringgroep Utrecht, Henry Beuks en Esther Munnik-Cohnen deel aan de ATIBOX Wereldkampioenschappen Speurhond in Jülich Duitsland. Henry Beuks haalde met Otto v. Miranchel daar zijn eerste speurhond certificaat “FH 1”. De hond van Esther Munnik-Cohnen, Vampyr v. Drimborn gaf er helaas vroegtijdig de brui aan. Voor een verslag zie WK Speuren 2002. In november 2003 nam Henry Beuks (weer met Otto v. Miranchel) deel aan het Atibox WK Speuren 2003 in Kladbury, Tsjechië, alwaar men de pech had een slechte spoorlegger te loten waarbij 7 van de 8 combinaties die deze spoorlegger troffen de eindstreep niet haalden. Voor een impressie zie WK speuren 2003. In november 2004 werd tijdens het (alweer 5e ) wereldkampioenschap waaraan Henry Beuks met Otto v. Miranchel deelnam, het beste resultaat in zijn hondensportcarrière behaald. Tijdens dit WK in Berlijn, moest de WK-siegerklasse voor het eerst het zwaarste FH 2 programma afleggen, met 8 i.p.v. 4 voorwerpen, rechte en spitse hoeken + een boog, dit alles op een spoor van minimaal 1800 pas lang. Zwaarder dan ooit dus. Henry behaalde in deze zwaarste klasse een top 10-klassering met een mooie 9e plaats met 86 punten en de kwalificatie “goed”. Als enige Nederlander had Henry Beuks zich met Otto van Miranchel ook gekwalificeerd voor de Deutsche Meisterschaft FH van de Duitse BoxerKlub. Dit vond plaats in Rheine alwaar in een sterk deelnemersveld met de 40 beste boxers van Duitsland beslag werd gelegd op de 12e plaats.


Onderstaande een fotoreportage van enkele aspecten van het speuren. Ziet men op de foto rechtsboven nog hoog onkruid, in de fotoreportage is sprake van akker met opkomend zaad, gras en asfalt, tijdens examens in Duitsland is ook nog veelal ook nog sprake van zwarte akker. Een speurhond moet dus overal op kunnen speuren hetgeen veel training (en dus tijd) vergt.

Gevonden! Otto v. Miranchel (ZTP, UV, AD, VZH, BH, SchH 3, IPO 3, VPG 3, FH2, Erstangekört BK 2000, Wiederangekört BK 2002), eig. Henry Beuks, tijdens het moeizame speuren in hoog onkruid bij het Atibox WK Schutzhund 1999 in Bonn
 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu